ΤΟ ΑΡΧΙΚΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΡΑΛΛΙ: ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΝΑ ΡΑΛΛΙ;

ΤΟ ΑΡΧΙΚΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΡΑΛΛΙ: ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΝΑ ΡΑΛΛΙ;

October 4, 2022 Off By Tjitte Poort

Είναι νέο για εσάς το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι; Ανακαλύψτε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε, όπως τα χαρακτηριστικά των αυτοκινήτων και τις τοποθεσίες των αγώνων.

Οι λάτρεις του μηχανοκίνητου αθλητισμού που βασίζεται σε σιρκουί μπορεί να θεωρήσουν ότι ο κόσμος των ράλι είναι μια μπερδεμένη άλλη πραγματικότητα. Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι δεν είναι κάτι που πρέπει να φοβάστε και συχνά περιλαμβάνει μερικούς από τους πιο συναρπαστικούς αγώνες σε αξιοσημείωτα περιβάλλοντα.

Φαίνεται να είναι το πιο χαρακτηριστικό μηχανοκίνητο αθλητισμό στον κόσμο. Στις πιο απομακρυσμένες περιοχές, μέρα και νύχτα, και με έναν συνοδηγό να τους καθοδηγεί όλη την ώρα, οι οδηγοί ανταγωνίζονται το ρολόι και όχι ο ένας με τον άλλο.

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι προσφέρει συναρπαστική αγωνιστική δράση. Ωστόσο, μπορεί να χρειαστεί λίγη εξοικείωση. Επιπλέον, οι παίκτες του αγώνα βιώνουν την έκρηξη της αδρεναλίνης τους πιο κοντά στη δράση από ό,τι σε μια συμβατική πίστα αγώνων.

Μην πανικοβληθείτε αν η οργάνωση ενός ράλι ακούγεται σαν μεγάλο έργο. Αυτός ο οδηγός θα εξηγήσει τα πάντα, συμπεριλαμβανομένου του είδους των οχημάτων που θα δείτε να αγωνίζονται, των καθηκόντων του συνοδηγού και των τοποθεσιών όπου διεξάγεται το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι.

Έναρξη Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλι

Ποιοι τύποι οχημάτων διαγωνίζονται στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι;

Οι τέσσερις ομάδες του WRC είναι η Toyota Gazoo Racing, η Hyundai Shell Mobis και η M-Sport Ford. Κάθε ομάδα έχει διάφορους συνδυασμούς οδηγών, δίνοντάς της πολλές ευκαιρίες να κερδίσουν.

Αγωνίζονται τέσσερις ομάδες των τριών αυτοκινήτων η καθεμία. Καθένα βασίζεται σε ένα οδικό αυτοκίνητο που βλέπετε στον αυτοκινητόδρομο κάθε μέρα. Η ομάδα M-Sport Ford αγωνίζεται σε ένα Ράλι Ford Puma, ενώ η Toyota Gazoo αγωνίζεται με το Toyota Yaris. Η Hyundai οδηγεί Hyundai i20s.

Κάθε αυτοκίνητο είναι εξοπλισμένο για να αντισταθμίσει τις δύσκολες συνθήκες που πρέπει να υπομείνουν οι οδηγοί ράλι. Ισχύς 380 ίππων, κιβώτιο έξι σχέσεων, τετρακίνηση και ελάχιστο βάρος 1.190 κιλών προστίθενται για να γίνουν προδιαγραφές ράλι.

Η μέγιστη ιπποδύναμη ενός Toyota Yaris στο δρόμο είναι 106 ίπποι.

Οι υπερτροφοδοτούμενοι κινητήρες 1,6 λίτρων θα έχουν υβριδικά συστήματα μετάδοσης κίνησης για πρώτη φορά το 2022. Τα αυτοκίνητα πρέπει να τροφοδοτούνται από ηλεκτρικούς κινητήρες μεταξύ των σταδίων και στο service park. Η FIA θα αποφασίσει πόσο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αγωνιστικές συνθήκες για κάθε στάδιο και οι οδηγοί θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν λίγη ηλεκτρική ενέργεια σε όλα τα στάδια.

Τα αυτοκίνητα θα είναι επίσης εξοπλισμένα με ειδικά πακέτα αεροδυναμικής που περιλαμβάνουν πίσω φτερά, διαχύτη και αεροτομές για μέγιστη ταχύτητα και έλεγχο του οδηγού.

Πού αγωνίζεται το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι;

Η ευελιξία του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλι είναι το πιο σημαντικό σημείο πώλησής του. Η σειρά διοργανώνει εκδηλώσεις σε 12 έθνη σε πέντε ηπείρους σε ένα τυπικό έτος. Οι οδηγοί αντιμετωπίζουν διάφορα εμπόδια σε κάθε ράλι, συμπεριλαμβανομένου του εδάφους και του κλίματος.

Για παράδειγμα, οι δημόσιοι ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι του Μονακό χρησιμοποιούνται για το Rallye Automobile Monte Carlo. Ενώ το Grand Prix του Μονακό διεξάγεται το καλοκαίρι, όπου έχουμε συνηθίσει στην καυτή ζέστη, οι πίστες του ράλι αποθηκεύονται στις Άλπεις τον Ιανουάριο, όπου οι οδηγοί πρέπει να πλοηγούνται στο χώμα και το χιόνι.

Η πλειονότητα των σκηνών είναι σε χωμάτινες πίστες. Το Rally Estonia εξερευνά τα μαγευτικά δάση και τις λίμνες στο υπέροχο έθνος της βόρειας Ευρώπης. Το Ypres Rally στο Βέλγιο διαθέτει επίσης γρήγορους χωματόδρομους, μερικοί από τους οποίους διασχίζουν φημισμένους αμπελώνες, πριν το τελευταίο σκέλος αντιμετωπίσει την ιστορική πίστα Spa-Francorchamps.

Το WRC, ωστόσο, φιλοξενεί μερικούς από τους πιο ασυνήθιστους αγώνες μηχανοκίνητου αθλητισμού στον κόσμο. Το Ράλι Κένυας μπορεί να είναι η πιο απαιτητική σκηνή ράλι στον κόσμο. Τα αυτοκίνητα ταξιδεύουν μέσα από διαδρομές σε στυλ σαφάρι κατά μήκος των πεδιάδων της Κένυας στους δρόμους της ερήμου με αμμόλοφους.

Από την άλλη πλευρά, πολλά στάδια διεξάγονται στα σκοτεινά, ψυχρά βράδια μέσα στο δάσος, αναγκάζοντας τους οδηγούς να παλέψουν με τα χιονισμένα δάση της Φινλανδίας. Το Arctic Rally της Λαπωνίας και ο ξηρότερος αγώνας της Κεντρικής Φινλανδίας είναι τα δύο ράλι που διεξάγονται στη Φινλανδία.