Τι συμβαίνει όταν ένα αυτοκίνητο ράλι χρειάζεται επισκευή;

Τι συμβαίνει όταν ένα αυτοκίνητο ράλι χρειάζεται επισκευή;

October 4, 2022 Off By Tjitte Poort

Κάθε ομάδα στήνει ένα κινητό γκαράζ στη μέση του αγώνα ράλι. Όλη την ημέρα, τα αυτοκίνητα επιστρέφουν εδώ για σέρβις και το όχημα μπορεί να επισκευαστεί τη νύχτα.

Αλλά περιστασιακά, είναι απαραίτητο να κάνετε επισκευές στο δρόμο. Κάθε όχημα θα έχει τουλάχιστον ένα εφεδρικό ελαστικό, το οποίο ο οδηγός και ο συνοδηγός θα τοποθετήσουν ενδιάμεσα στα στάδια εάν το αυτοκίνητο παρουσιάσει τρύπημα.

Ωστόσο, στο δρόμο, μπορεί συχνά να απαιτούνται πιο περίπλοκες επισκευές. Οι πιο έμπειροι και θεαματικοί οδηγοί στον κόσμο των αγώνων μπορούν να βρεθούν σε ομάδες ράλι χάρη στη μηχανική και μηχανολογική τους τεχνογνωσία.

Τι αριθμός σειρών υπάρχουν;

Το WRC τρέχει επίσης δύο σειρές υποστήριξης, παρόμοιες με το πώς η Formula 1 έχει F2 και F3 και πώς το MotoGP έχει Moto2 και Moto3.

Όπως οι κύριες σειρές WRC, έτσι και τα WRC2 και WRC3 τρέχουν αυτοκίνητα παραγωγής. Ωστόσο, αυτά τα αυτοκίνητα έχουν τροποποιηθεί με διαφορετικό πρότυπο. Το WRC2 θα περιλαμβάνει επιπλέον οδηγούς, ομάδες και οχήματα το 2021, συμπεριλαμβανομένων των Volkswagen Polo, Skoda Fabia και Citroen C3.

Στις ακριβείς ημερομηνίες του πρωταρχικού αγώνα, χρησιμοποιούνται τα στάδια για τα πρωταθλήματα WRC2 και WRC3. Η σειρά υποστήριξης θα διαγωνιστεί μαζί με τα κορυφαία αυτοκίνητα της σειράς για θεατές που αγοράζουν εισιτήρια WRC.

Μπορούν οι θεατές να παρακολουθήσουν συλλαλητήρια;

Ναί! Ευτυχώς, οι θεατές μπορεί να πάνε σε εκδηλώσεις του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλι και να αλληλεπιδράσουν απευθείας με τα οχήματα. Δεν είναι ασυνήθιστο το θέαμα ανθρώπων που παρατάσσουν την πορεία από μια επικίνδυνη απόσταση.

Μπορείτε να κάνετε κράτηση εισιτηρίων που σας δίνουν πρόσβαση σε συγκεκριμένα στάδια εκδηλώσεων. Θα πάτε σε μια τοποθεσία πριν προχωρήσετε στο επόμενο βήμα με το ράλι. Αυτό είναι συχνά σε μικρή απόσταση με τα πόδια ή με το αυτοκίνητο, προσφέροντας ένα συναρπαστικό ταξίδι καθώς ταξιδεύετε με την ομάδα. Επιπλέον, υπάρχουν πακέτα φιλοξενίας που σας δίνουν πρόσβαση σε ένα σαλόνι όπου μπορείτε να συναναστραφείτε με άλλους οπαδούς του WRC.

Ποιος οδηγεί με ποιον;

Το πιο κρίσιμο σύστημα πλοήγησης σε κάθε οδήγηση είναι ο συνοδηγός. Είναι αδύνατο να απομνημονεύσετε κάθε στροφή κάθε διαδρομής στο ράλι, σε αντίθεση με τις αγωνιστικές πίστες όπου οι οδηγοί επαναλαμβάνουν τις στροφές γύρο με γύρο αφού θυμούνται κάθε στροφή.

Αλλά σε σύγκριση με τους αγώνες δρόμου, τα στοιχήματα είναι σημαντικά μεγαλύτερα. Το αυτοκίνητό σας μπορεί να κατηφορίζει σε μια βουνοπλαγιά αν κάνετε ένα λάθος σε μια στροφή. Μια τέτοια πτώση θα μπορούσε να οδηγήσει σε μόνιμη βλάβη εκτός από μεγάλη πιθανότητα τραυματισμών.

Έτσι, ενώ οδηγεί το ράλι, ένας συνοδηγός κάθεται στη θέση του συνοδηγού και δίνει οδηγίες στον οδηγό. Κάθε στάδιο σημειώνεται από τον συνοδηγό, ο οποίος ενημερώνει τον οδηγό για τυχόν ενδιάμεσες στροφές και για την κατεύθυνση και τη σοβαρότητα κάθε στροφής.

Για να προετοιμάσει ο οδηγός την ταχύτητα του αυτοκινήτου και να επιλέξει την κατάλληλη ταχύτητα, αυτές οι οδηγίες πρέπει να είναι σαφείς, συνοπτικές και σωστές. Το όχημα μπορεί να καταλήξει να πετάξει εκτός πορείας αν κάτι πάει στραβά.