ΕΞΗΓΗΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΟΔΗΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΦΡΕΝΩΝ ΣΕ ΡΑΛΛΙ

Η οδήγηση για ράλι απαιτεί ένα ευρύ φάσμα οδηγικών στυλ και πειθαρχιών. Το φρενάρισμα είναι ένα από τα πιο σημαντικά. Ένας οδηγός ράλι μπορεί να χρησιμοποιήσει διάφορες μεθόδους πέδησης για να ταιριάζει καλύτερα στις περιστάσεις.

Χρησιμοποιήστε το χειρόφρενο για να ξεκινήσετε το αυτοκίνητο να περιστρέφεται με χαμηλή ταχύτητα. Εάν αφήσετε το γκάζι και φρενάρετε πριν από τη στροφή, το όχημα θα γυρίσει προς τα μέσα εάν πλησιάζετε πολύ γρήγορα στη διασταύρωση. Σε αυτήν την περίπτωση, η εφαρμογή έντονης πίεσης φρένων και η σταδιακή απελευθέρωσή της καθώς στρίβετε είναι γνωστή ως πέδηση τροχιάς.

Όταν δεν χρειάζεται να μειώσετε ταχύτητα για τη στροφή, αλλά θέλετε το αυτοκίνητο να στρίψει, χρησιμοποιείτε τα φρένα ενώ διατηρείτε το γκάζι ανοιχτό—το καλύτερο είναι να επικεντρωθείτε στο να γυρίσετε το αυτοκίνητο πριν αλλάξετε ταχύτητες. Η διαχείριση της αλλαγής ταχυτήτων και του φρεναρίσματος μπορεί να είναι δύσκολη, επειδή πολλά από αυτά γίνονται με το φρενάρισμα στο αριστερό πόδι.

Ωστόσο, είναι προτιμότερο να ολοκληρώσετε τη βάρδια σας πριν από τη στροφή εάν επιχειρήσετε να εκτελέσετε στροφή χειρόφρενου. Η διατήρηση της πίεσης του αερίου κατά την ενεργοποίηση των φρένων είναι ένα από τα οφέλη του φρεναρίσματος με το αριστερό πόδι. Βοηθά στη ρύθμιση της περιστροφής του τροχού, στο κλείδωμα του τροχού και στη φόρτωση και εκφόρτωση της ανάρτησης.

Όλες αυτές οι μέθοδοι είναι αποτελεσματικές όταν χρησιμοποιούνται σε συγκεκριμένα μέρη. Η διαδικασία λήψης αποφάσεων ενός οδηγού ράλι επηρεάζεται από διάφορες ταχύτητες, επιφάνειες, κάμπερ και ορατότητα. Οι οδηγοί ράλι πρέπει να είναι ιδιαίτερα ικανοί στη γρήγορη ανάγνωση του εδάφους. Για παράδειγμα, το πιο ανοιχτόχρωμο χαλίκι είναι πιο χαλαρό, ενώ το πιο σκούρο χαλίκι είναι πιο σφιχτά συσκευασμένο. Θα είναι ευκολότερο να διατηρήσετε το κράτημα και να ελέγξετε πώς να κάνετε το αυτοκίνητο να περιστρέφεται εάν μπορείτε να κρατήσετε το όχημα σε μια πιο πυκνή επιφάνεια. Ελάτε στην ομάδα O’Neil για τη Σχολή Ράλι μας αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για αυτές τις ικανότητες!